"Cum credeti ca va influenta economia Romaniei facilitatea de aprox. 20 mld de EURO luata de catre statul Roman de la forurile europene si FMI? Cine va fi beneficiarul principal al acestui imprumut? Credeti ca era necesar acest imprumut ?"
Conform declaratiilor publice pana la acest moment principalele destinatii ale imprumutului sunt BNR (13 mld "linie de credit" FMI) si bugetul de stat, capitolul investitii (aprox. 5 mld), restul fiind facilitati pentru sectorul bancar.
Ipotezele pe care le-am intalnit pana acum si la care subscriu ar fi urmatoarele:
1. Obiectivele BNR, urmarite consistent in ultimul an, sunt a) echilibrarea balantei comerciale deficitare, considerand ca pana acum deficitul era acoperit de intrari de capital nu foarte sigure (in lipsa unor politicilor guvernamentale in acest sens singura optiune a fost permiterea de catre BNR a devalorizarii leului) b) normalizarea fluctuatiilor de curs si c) atingerea pe cat posibil a tintelor de inflatie si curs asumate (considerand cresterea preturilor importurilor vs. scaderea consumului si reducerea activitatii economice). Din aceasta perspectiva, banii FMI ofera in primul rand o asigurare si o aparare impotriva atacurilor speculative pe leu si posibilitatea de corectie a unor miscari de capital "subite" (de genul "repatrierii" banilor bancilor austriece din Ro).
2. Obiectivele FMI sunt cele de misiune, definite demult, respectiv evitarea unui "razboi al devalorizarilor" si a protectionismului, ca raspunsuri posibile ale statelor fata de recesiune si propriile dezechilibre macro. Un oficial FMI a declarat ca se asteapta ca Romania sa urmareasca si sa atinga tintele asumate anterior pentru inflatie (5.x%) si curs.
3. The juicy part: Obiectivul lui Zeus este evitarea cu orice pret a scaderii nivelului de trai pana la alegeri. Asta inseamna in primul rand un leu puternic (prin aruncatu cu bani in cursul de schimb), respectiv importuri multe si ieftine, si repornirea creditului de consum (prin aruncatu cu bani in banci in speranta ca acestea ii vor da mai departe). Din nefericire pentru el in ambele cazuri depinde de Isarescu, asa ca razboiul d'abia acum incepe, pentru ca miza nu este obtinerea imprumutului ci utilizarea banilor.
4. Ce se va intampla cu 'bugetul' de investitii e mai greu de comentat. Probabil ca banii din imprumut vor fi folositi pentru obligatiile de co-finantare re fonduri europene, astfel incat banii romanesti sa fie disponibil pentru licitatii romanesti cu adresa si finantare electorala:D.
Consecinte posibile:
1. Banii pentru sustinerea leului fara corectarea dezechilibrelor macro sunt efectiv aruncati, si se vor adauga la datoria publica, care era "prea mica":).
2. Sustinerea leului este benefica in primul rand pentru investitorii straini care au asset-uri in lei, again bancile austriece care ar fi suferit pierderi importante (in balance sheet) pe relatia cu filialele din Romania. Pentru cetateni inseamna in primul rand sustinerea consumului in conditiile scaderii activitatii economice, un fel de credit cu buletinu pentru toata tara.
3. Castigarea de catre Basescu a unui eventual razboi cu BNR ar putea insemna si adaugarea institutiei la portofoliul de feude ale imparatului.
4. Re relansarea creditarii prin a) protejarea balance-sheet-urilor bancilor, b) evitarea 'individual defaults' pe credite in valuta datorita deprecierii leului, c) reducerea RMO si d) cash-gifts, e mai greu de spus. In State si UE se arunca trenuri de bani in banci fara sa se vada vreun efect la creditare, asa ca... mai asteptam:).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu