Productivitate - INS
Productivitatea muncii din industrie, o masura a eficientei din sector, s-a imbunatatit in primele sapte luni cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2008, arata datele publicate joi de INS, ce indica faptul ca disponibilizarile au cantarit mai greu decat scaderea productiei.
Pe categorii industriale, cel mai mult a crescut productivitatea la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 8,2% fata de ianuarie-iulie 2008, in timp ce productivitatea din industria prelucratoare a urcat cu 5,5%. In iulie, productivitatea muncii s-a imbunatatit semnificativ, cu 15,5% comparativ cu iulie 2008, mai ales ca urmare a avansului din industria prelucratoare, de 16,3%.
In acelasi timp, ANOFM a anuntat miercuri ca numarul de someri a depasit in august 600.000, un varf al ultimilor cinci ani si doua luni, mare parte din forta de munca disponibilizata provenind din industrie, dupa ce multe fabrici au fost afectate de caderea cererii.
Bugetarii, in greva generala pe 5 octombrie
Federatiile sindicale care ii reprezinta pe politisti, personalul sanitar, cadrele didactice si functionarii publici vor face greva generala pe 5 octombrie, din cauza nemultumirilor legate de proiectul Legii unice a salarizarii.
Inflatia coboara incet, dar sigur spre prognoza BNR pe 2009, de 4,3%
Rata anuala a inflatiei a coborat in luna august pana la 4,96%, pe fondul unei reduceri importante a preturilor la legume si fructe, prognoza Bancii Nationale a Romaniei asupra inflatiei pe 2009, de 4,3%, devenind, astfel, tot mai realista.
Inflatia anualizata ar trebui sa se reduca in urmatoarele patru luni cu 0,66 puncte procentuale pentru a se atinge la finalul lui 2009 prognoza de 4,3% avansata de Banca Nationala a Romaniei.
BNR si-a revizuit, recent, in scadere prognoza privind inflatia de la sfarsitul anului 2009 la 4,3%, de la estimarea anterioara de 4,4%.
Analistii au fost luati prin surpindere de amplitudinea procesului dezinflationist din luna august, cand rata inflatiei a coborat cu aproape 0,2 puncte procentuale comparativ cu luna precedenta.
"Inflatia a scazut mai mult decat ma asteptam, insa reducerea se datoreaza, in mare, parte evolutiei preturilor la produsele alimentare, ca urmare a efectului sezonier", a declarat pentru Wall-Street, Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.
Preturile de consum au scazut in august cu 0,19% fata de iulie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,06%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,34%, iar tarifele la servicii au urcat cu 0,32%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
"Totusi, preturile la produsele nealimentare si la servicii au crescut usor, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste nu au disparut", a subliniat Laurian Lungu.
Creste numarul de slujbe disponibile in Bucuresti
Numarul locurilor de munca oferite in perioada 9-16 septembrie bucurestenilor de catre Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) a crescut cu 8,9% fata de saptamana precedenta, la 1.243, a anuntat institutia.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu