miercuri, 7 ianuarie 2009

Bugetul 2009 pe servetel

Cotidianul - 07.01.2009
"Bugetul refăcut pe 2009 va fi calculat pe baza unui curs de schimb de 4 lei pentru un euro, după ce Comisia Naţională de Prognoză şi-a revizuit estimările macroeconomice pentru anul curent."
Potrivit unui comunicat dat ieri de Ministerul Finanţelor, bugetul noului guvern se bazează pe un salariu mediu brut de 1.702 lei anul acesta. Salariul mediu brut utilizat de Ministerul Finanţelor în fundamentarea bugetului asigură­ri­lor sociale pe 2008 a fost de 1.550 de lei. Bugetul pe 2009 făcut de fostul guvern se baza pe un PIB de 578,5 miliarde de lei.
Bugetul actualului guvern se va axa pe o valoare nominală a PIB de 588,1 miliarde de lei (147 de miliarde de euro). „Revizuim în creştere şi valoarea Produsului Intern Brut, pentru că PIB pe 2008 a fost ceva mai mare decât ne aşteptam, şi atunci şi baza de la care creşte economia în 2009 este mai mare“, ne-a spus Ghizdeanu. Alte ipoteze pe care este fundamentat bugetul sunt o creştere economică de 3,5%, o inflaţie medie de 5,3% şi un deficit al bugetului consolidat de 1,7-2% din PIB. Lista de venituri şi cheltuieli ale sta­tului a fost deja reproiectată şi pusă în acord cu noile condiţii macroeconomice, cu programul de guvernare şi cu luarea în calcul a efectelor crizei asu­pra economiei. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a „auditat“ toate aceste cifre cu ajutorul Băncii Naţio­nale, unde a avut marţi o discuţie cu guvernatorul Mugur Isărescu.

Ministrul de Finante mai spunea ca ar putea modifica in urcare tinta de deficit bugetar pe 2009 de 1,7% din PIB, daca deficitul din 2008 se va adanci peste asteptari, ca urmare a scaderii drastice a incasarilor din lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut.

Comments:
1. Bugetul pe 2009 era depus spre aprobare in Parlament de ceva vreme, dar tuturor li se pare perfect normal sa fie facut de la zero again.
2. Cursul de schimb este deja la 4+, si va urca in continuare atat timp cat guvernul nu va face nimic pentru a reduce deficitul comercial. De ce? Pentru ca este o corectie normala, care ar putea fi prevenita prin politici monetare ale BNR daca ar exista garantia unei interventii adecvate a guvernului. As such, cat e Isarescu on it, cursul va continua sa urce si consumul va incepe sa scada pana la echilibrare (wishful thinking).
3. Cresterea prognozata a salariului mediu brut si revizuirea valorii PIB-ului si a ratei de crestere - iar par foarte optimiste, mai degraba un plan decat o prognoza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu