luni, 30 martie 2009

Liste PE - Extrase din presa

PDL (EvZ)

Cu o listă deschisă de Theodor Stolojan, Monica Macovei, Cristian Preda şi Traian Ungureanu, PDL trimite în Parlamentul European o pleiadă de protejaţi ai greilor din partid. Foşti subordonaţi ai celor mai puternici lideri din judeţe sau oameni de afaceri loiali filialelor din ţară au primit, ieri, girul în Colegiul Director să ajungă la Bruxelles, remorcaţi electoral de cuplul Stolojan-Macovei.

Între cei plasaţi pe locuri considerate eligibile se numără Iosif Matula - europarlamentarul care a preluat-o ca stagiar pe Elena Băsescu, Marian Jean Mari nescu - preşedintele executiv al PDL Dolj, care l-a propulsat pe „Dom’ Costel” Iancu, dar şi creatoarea de modă Irina Schrotter, titulara unei condamnări penale cu suspendare pentru trafic de influenţă. „Este o formulă profesionistă, care răspunde intereselor României şi intereselor partidului”, a garantat liderul PDL, Emil Boc.

După o primă discuţie între baronii din judeţe, duminică seara, şi o alta ieridimineaţă, în Colegiul Director al PDL a intrat o listă cu doar două mutări de ultimă oră. Prima a fost plasarea fostului şef al ANAF, Sebastian Bodu, pe locul al 7-lea, din partea organizaţiei Bucureşti, ca urmare a susţinerii ministrului Adriean Videanu.

Ca să mai stea cinci ani la Bruxelles, Bodu a fost luat în braţe de filiala sector 3 şi de Liviu Negoiţă, cu toate că organizaţia sector 5 din care provenea îl propusese ca variantă de rezervă, având în spate un sigur vot. Tot după o negociere de ultimă oră a ajuns pe locul 12 şi Dragoş David, protejatul primarului de la Braşov, George Scripcaru. David a sărit de pe locul 22 pe 12, după ce primarul din Alba-Iulia, Mircea Hava, i-a cedat lui Scripcaru poziţia obţinută cu o seară înainte pentru filiala sa.

Pentru ca lista să fie aprobată fără prea multe comentarii, chiar dacă liderii filialelor din Transilvania au fost nemulţumiţi de presiunile celor din Moldova, numele au fost supuse la vot „la pachet”. Primii validaţi au fost Stolojan, Macovei, Preda şi Ungureanu, asumaţi, ca susţinere, de conducerea partidului. În valul doi au intrat aşa-zişii candidaţi ai celor opt regiuni de dezvoltare, în cazul Neamţului, luându- se în calcul, prin excepţie, şi „performanţa judeţului”. Din această ecuaţie, apropiaţii lui Stolojan, Daniel Funeriu şi Andreea Vass, au ajuns pe locurile 17 şi 24, iar europarlamentarul Maria Petre a prins doar locul al 30-lea.

PNL (EvZ)

După ce a fost şters de pe eurolista PNL, Adrian Cioroianu l-a atacat dur ieri pe Crin Antonescu care ar fi promovat ”soţii, viitoare soţii sau oameni care l-au susţinut”.
Vizată de aceste declaraţii a fost Adina Vălean – locul 2 pe lista pentru PE - care a recunoscut public, ieri, că are o relaţie cu liderul PNL. Ea s-a apărat însă, susţinând că are o activitate „extrem de apreciată” ca eurodeputat.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat ieri că Adrian Cioroianu nu a fost mulţumit de locul 8 şi nu se mai regăseşte pe lista aprobată de Comitetul Executiv Naţional. “Dacă taxăm nepotismul altor partide, nu e tocmai corect să punem pe liste soţii, viitoare soţii sau oameni care l-au susţinut pe Crin Antonescu”, a reacţionat dur Cioroianu, într-o declaraţie acordată postului Antena 3, făcând aluzie la relaţia apropiată dintre Crin Antonescu şi Adina Vălean. După această ieşire la rampă, Adina Vălean a declarat revistei Q-Magazine că are o relaţie sentimentală cu Antonescu.

„Da, am o relaţie sentimentală cu Crin. Suntem doi oameni liberi care se iubesc, nu văd care ar fi problema”, a spus Vălean, caracterizând drept “mizerii” insinuările potrivit cărora ar fi pe listă datorită acestei relaţii . „Spun ca este o mizerie pentru că în partid se ştie bine că eu am avut şi am o activitate extrem de apreciată în Parlamentul European, m-am aflat în fruntea liberalilor români din PE, am contacte la cel mai înalt nivel cu oficialii europeni, am avut iniţiative şi luări de poziţie care au fost foarte bine primite”, a declarat Vălean, potrivit Q-Magazine.

Un alt personaj cu notorietate rămas în afara listelor PNL este europarlamentarul Daniel Dăianu, despre care Crin Antonescu susţine că PNL îl va nominaliza pentru Consiliul de Administraţie al BNR. Daniel Dăianu ar putea obţine chiar un post de viceguvernator. Comitetul Executiv Naţional al PNL a aprobat , ieri, cu 44 de voturi pentru şi 21 contra, lista partidului pentru Parlamentul European. Pe primele şase locuri, considerate eligibile, se află în ordine Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi şi Ben-Oni Ardelean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu