vineri, 6 martie 2009

Revista Presei

Politic
1. Lista PDL pentru PE probabilă: Monica Macovei, Theodor Stolojan, Cristian Preda, Marian Jean Marinescu, Traian Ungureanu, Alina Mungiu-Pippidi, Rareş Niculescu, Iosif Matula, Elena Băsescu, Andreea Vass. (Cotidianul). C: A M-P orchestreaza un lobby serios in presa "intelectuala" internationala (IHT, Economist) pro-Basescu, si se pare ca va continua cu un grup de shock pe aceeasi reteta in Parlamentul European.
2. Decizia premierului Emil Boc de a desfiinţa Cancelaria o transformă pe şefa Secretariatului General al Guvernului într-un superministru cu 800 de angajaţi în subordine şi cu foarte mulţi bani pe mână.Desfiinţarea Cancelariei primului-ministru a dus la creşterea atribuţiilor, dar şi a puterii Secretariatului General al Guvernului (SGG). În acest fel s-a stabilit că Daniela Andreescu are în subordine toate fondurile Executivului şi ale agenţiilor guvernamentale întrucât SGG este acum ordonator principal de credite pentru întregul aparat de lucru al Executivului, dar şi al mai multor autorităţi. Astfel, prin desfiinţarea Cancelariei au ajuns pe mâna Danielei Andreescu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Agenţia Naţională de Resurse Minerale, Agenţia Română de Investiţii Străine, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Agenţia Naţională Antidoping, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. (Cotidianul). C: Dna Andreescu este menajera Elenei Udrea; restructurarile sunt bun prilej de epurare si eventual schimbare de politici.

Economic
1. Rata somajului in Romania, care este in prezent de 5,1%, ar putea atinge 5,4% la sfarsitul lunii martie. Seful statului a explicat ca, daca la sfarsitul lui 2008 rata somajului a fost de 4,7-4,8%, in acest moment s-a atins cifra de 5,1%, iar pana la sfarsitul lunii se va ajunge la 5,4%. (HotNews)
2. Economia Romaniei s-ar putea contracta cu 3% in acest an, pe fondul incetinirii creditarii, arata un raport J.P. Morgan citat de NewsIn. Analistii bancii mai arata ca potrivit unui scenariu pesimist, rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor romanesti ar putea ajunge la 15-20%, de la sub 3% la finalul anului trecut. (HotNews)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu