Topic: DGIPI (doi s'un sfert)
Backgrounder:
Speculatii strong - DGIPI s-a format ca refugiu al cadrelor secu din Bucuresti si s-a ascuns in MI, departe de ochiul viitorilor aliati din NATO care s-au focusat pe SRI ca principalul serviciu secret intern al tarii. Probabil buget discret, pentru ca cadrele aveau in primul rand nevoie de protectia unei legitimatii si de acces la resursele statului. Iar echipamentele se pot finanta si din alte surse, drept de import si utilizare sa ai. Miza controlului pare mare, si poate este, desi eu ma cam indoiesc ca prin controlul serviciului se controleaza si cadrele... maybe the perks are worth at least as much tho.
Speculatii weak - Baietii de Bucuresti cu business capitalist (Popoviciu, Dimofte, Burci etc), finantatori la Dinamo lol. Also, din vremurile stravechi ale terasei Anda, ochiul si urechile asupra oamenilor care conteaza in Bucuresti, ca principala ocupatie a cadrelor.
Episoade recente: PSD-u si-a vandut pielea in ideea ca si-o va proteja, respectiv dealurile "bani contra protectie" pentru MI si MJ. Si din piele au iesit incet incet cartitele care au transformat dealu intr-o mare tzeapa. Vorba aia, trying to outfox the fox lol. La MI Oprea l-a numit pe Ardelean, ooops, scandal, tactical retreat. Faza doi, episodul Popovici, seful de 7 zile numit de PSD si ajuns rapid in arest la DNA.
Rezultat: Bine bah, pastrati-va serviciu da ouale raman la mine sa le pun in alt cos. Adica:
EvZ, 30 martie 2009, Florin Ciornei
Serviciul secret al Ministerului de Interne - DGIPI - nu va fi desfiinţat nici măcar după ultimul scandal în care a fost implicat, în centrul căruia se află şeful instituţiei, Cornel Şerban. Acesta este acuzat de DNA de trafic de influenţă în favoarea omului de afaceri Puiu Popoviciu, pe care ar fi încercat să-l ajute să scape de un dosar. Necesitatea păstrării acestui serviciu de informaţii a fost subliniată chiar de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a declarat sâmbătă, la Buşteni, că DGIPI este o instituţie „îmbâcsită”, care trebuie reformată, dar nu desfiinţată. „«Doi ş’un sfert» este o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuie curăţată, dar nu desfiinţată. Este nevoie ca personalul din Ministerul de Interne să fie supravegheat. Şi să îşi facă treaba ei, nu jocuri politice şi trafic de influenţă”, a argumentat preşedintele.Defiin ţarea DGIPI nu este considerată o soluţie nici la nivelul conducerii MAI, deşi iniţial a existat o propunere ca acest serviciu să fie comasat cu Direcţia Generală Anticorupţie.
În lupta pentru controlul DGIPI au căzut doi miniştri de interne. Primul a fost Gabriel Oprea, cel care l-a promovat pe Cornel Şerban în poziţia de numărul 2 în DGIPI. Totodată, Oprea l-a readus pe Virgil Ardelean „Vulpea” la conducerea DGIPI. Această numire a provocat nemul ţumirea grupării Hrebenciuc- Vanghelie, care încerca să-şi numească propriul om, mai precis pe Ionel Georgescu. După decapitarea lui Oprea, următorul ministru, Liviu Dragnea, a încercat să-l numească pe Georgescu. Refuzat de Emil Boc, Dragnea a demisionat pentru a evita decapitarea pe care gruparea Hrebenciuc-Vanghelie i-o pregătea deja. Noul ministru, Dan Nica, a evitat numirea lui Ionel Georgescu, promovându-l pe Cornel Şerban de la adjunct la director plin al DGIPI. La câteva zile şi acesta şi-a pierdut postul, DNA dezvăluind implicarea în dosarul Popoviciu.
Gânduri și păreri
Acum un an
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu